Tan Sağtürk İle Anadolu Dansı: Torosların Eteklerinde: Kaşık
Ünlü balet ve koreograf Tan Sağtürk, dünya sahnelerinin izinden sonra Anadolu halk danslarının izlerini sürmeye devam ediyor. Yeni durağı içinse istikamet Silifke!
Kaşık oyunları denince akla şüphesiz Mersin-Silifke yöresi geliyor. Silifke halk oyunlarının tarihsel kökenine inildiğinde, yüzyıllar öncesinden gelen göçmen kültür ve geleneklerinin izleri görülüyor.
Ünlü balet ve koreograf Tan Sağtürk, dünya sahnelerinin izinden sonra Anadolu halk danslarının izlerini sürmeye devam ediyor. Yeni durağı içinse istikamet belli!
Toros Dağları'nın eteklerinde, Göksu Nehri'nin iki yakasına kurulmuş olan Silifke, doğal ve tarihi yapısı nedeniyle oldukça zengin bir folklore sahip. Kışın, güneyin ılıman köylerinde yaşayıp ilkbahar geldiğinde sürülerini otlatmak için serin yaylalara göçen halkın gidiş-dönüşleri, eğlencelerine de yansıyor. Kaşık oyunları bölgesi içinde bulunan Silifke'de, neredeyse bütün oyunlar kaşıkla oynanıyor. Anadolu'nun Akdeniz'e açılan kesimlerinde oynanan danslarda halkın günlük yaşamı anlatılıyor.
Hareketli, canlı ve neşeli olan oyunlar diğer bölgelere göre bir hayli farklılık gösteriyor. Bakalım Tan Sağtürk'ü kaşık oyunlarının izini sürerken ne gibi maceralar bekliyor?
Yörüklerin yaşamına ortak olan ünlü dansçıyı Karahacılı Köyü'ndeki eski bir taş evde, yöresel tatlarla dolu bir kahvaltı karşılıyor. Tan Sağtürk, köyün aynı zamanda geçim kaynağı olan dokumacılığa da göz atmadan geçmiyor. Dansların ilginç hikayelerinden, kıyafetlerine, şimşir kaşıkların yapımından, günümüzde sayıları giderek azalan Sarıkeçili yörüklerinin zorlu yaşantıları ekranlara geliyor.
Zengin figürleriyle göz kamaştıran, hareketli ve ritm duygusunun ön plana çıktığı “Torolar'ın Eteklerinde: Kaşık” İz ekranlarına geliyor...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder